dinsdag 28 oktober 2014

een hele lange sjaal in heleboel herfstkleuren....

Wat is het toch mooi buiten in dit jaargetijde. Gisteren reed ik door een straat met bomen waar nog steeds blaadjes aan zitten ondanks de eerste herfststorm van vorige week, en de zon scheen door de gekleurde bladeren die wel van goud leken... Een prachtig schouwspel, en in de middag ben ik dan ook heerlijk gaan wandelen hier in de buurt in het bos om volop te kunnen genieten van die prachtige kleuren.

Mijn sjaal die ik in een paar avondjes af heb kunnen maken heeft ook van die diepe herfstkleuren, gek genoeg komt op de foto vooral roze en paars naar voren, maar in het echt is hij ook oranje en groen. Mijn jurk die ik op de foto draag is in het echt ook veel meer legergroen, en hoe ik ook gefotoshopt heb, het is niet te krijgen zoals het in het echt is dus jullie moeten mij maar geloven....



De steek die ik gebruikt heb is zo supermakkelijk, steeds vijf lossen, 5 steken overslaan, een vaste in de volgende steek, vijf lossen, een vaste in dezelfde steek, vijf lossen, 5 steken overslaan, een vaste in de volgende steek, vijf lossen, een vaste in dezelfde steek, etc.....


Je krijgt er grote gaten door in je werk en het wordt heel luchtig en soepel. Maar omdat je dan ook eindeloos lang kunt doorhaken van twee bolletjes (ik heb eerlijk waar nog een klein half bolletje over ook) doe je hem dubbel om je nek en is hij toch echt wel warm. De wol is Papatya Batik, een acrylgaren dat ik bij het nieuwe wolwinkeltje in Pijnacker heb gekocht.

*** aanvulling: klik  hier als je het patroon wat duidelijker wilt hebben, je moet dan wel een account hebben bij Ravelry.

De taartplateau met een randje van pompoentjes heb ik nu binnen gezet, staat helemaal goed in de sfeer van alle herfst decor hier binnen. Laat kerst nog maar even lang wegblijven, ik geniet nog volop van de herfst met dit zonnige en zachte weer...

donderdag 23 oktober 2014

gehaakte mandjes

Een paar maanden geleden hebben we de kamer van mijn dochter een kleine metamorfose gegeven van paars naar blauw en zand. Ze is een echte verzamelaar en heeft aardig wat mandjes en potjes staan met make-up, pennen en andere kleine dingetjes.
Nu had ik nog niet alle paarse mandjes kunnen vervangen door bakjes met precies dezelfde maten, en daaarom leek het mij leuk en handig om de bestaande mandjes en potjes gewoon te versieren met een gehaakt jasje!


Ik startte voor de ronde mandjes met een cirkel van vasten (die gouden knoop is een splitpen waarmee ik mijn toeren kan tellen), en op de gewenste hoogte voorzag van twee kleine hengseltjes. De randen kunnen omgeklapt worden, of gewoon rechtop blijven staan.


Het ging zo snel en was heerlijk om te doen, dus ik heb ook het kleine waxinelichtjehouder meteen een jasje gegeven. Het garen is Tweed van de Zeeman, een garen met robuust uiterlijk wat de mandjes een stoer voorkomen geeft en ook lekker stevig is.


Zo, nu is er echt geen spoortje paars meer te vinden in haar kamer...moeders kan opgelucht weer met andere projecten aan de gang!

donderdag 16 oktober 2014

rozen en kastanjes en een warme omslagdoek...

En dat zijn nog maar een paar van de projecten waar ik deze week mee bezig was! Wat een productieve week zeg... Eerst een blik op de lekker dikke omslagdoek die ik gemaakt heb van twee bollen roze wol die ik vorig jaar een keer meegenomen heb bij de Wibra. Het garen is zo dik dat ik met naald 10 aan het haken geslagen ben, en daardoor was hij in twee avondjes af.


Met paars en grijs heb ik een randje eromheen gehaakt van vasten en daaraan weer stukjes draad geknoopt als franje. Dat zijn stukjes van zo'n breed garen dat je uitrekt en als je het zou breien krijg je een gedraaide sjaal. Maar door het niet uitelkaar te halen hangen er brede franjes met een mooi kleurverloop aan de sjaal. Heerlijk warm is hij, en helemaal in mijn lievelingskleur.

Ook in diezelfde prachtige kleur maar dan veel lichter, zelfs een soort poederachtig roze, zijn de prachtige rozen die ik na mijn werk bij de kweker heb gehaald. Ik heb er hetzelfde bloemstukje mee gemaakt als vorig jaar om deze tijd. Op een rondje van oase heb ik mooi verkleurde hortensiabloemen uit de tuin en kastanjes en denneappeltjes uit het bos geprikt. Een paar kaneelstokjes ertussen en wat slieren klimop, en zo heb je een heel sfeervol herfsttafereeltje.


 De wol waar ik nu mee aan het haken ben heeft ook die mooie mix van herfstkleurtjes, al lijkt het op de foto veel feller en overheerst het roze zelfs. Maar de sjaal wordt lang en zal mooi staan op mijn oranje winterjas....Ondertussen heb ik nog een andere sjaal klaar met een bijzonder patroon en ben ik ook nog bezig met een ander klein projectje voor de kamer van mijn dochter. Ik struikel bijna over mijn eigen haast.....



dinsdag 7 oktober 2014

een klein colletje voor frisse herfstdagen

Zo lang mogelijk loop ik met rokjes en jurken, het moment van lange broeken vesten en sokken stel ik zo lang mogelijk uit....tja, ik weet het, gewoon ontkennen dat de zomer voorbij is!

Dus nu het wat frisser wordt aan de benen en bij mijn nek heb ik voor dat laatste een lekker warm colletje gehaakt. Met een super eenvoudige steek die ik vond via Pinterest, en nu natuurlijk niet meer kan terugvinden (!), ik zal er op terugkomen als ik het origineel weer tegenkom. Wel zo netjes om niet zelf met de eer te gaan strijken toch?

Het zijn steeds stukjes van 6 lossen en dan een boogje en weer lossen, zo krijg je een soort kabeltjes die toch wel netjes naast elkaar blijven zitten. De wol (echte wol met een klein beetje acryl) is heel dik en met naald 5 ging het heerlijk snel. Het is een smalle maar vrij lange col, die dubbelgeslagen kan worden en mooi rond de nek valt. Net een brede ketting!


zondag 5 oktober 2014

citroenkoekjes met quinoa bij de thee

Afgelopen weken ben ik veel in de keuken te vinden...om lekkere dingen te bakken! Koekjes, cakes en muffins maar dan zonder suiker, het liefst zonder gluten maar zo hier en daar wat spelt of roggemeel daar doe ik niet moeilijk over als dochterlief niet thuis is. Die verdraagt echt geen korreltje tarwe, spelt, gerst of rogge. Maar gelukkig is het ook heerlijk bakken met boekweit, glutenvrije haver of zelfs met amandel- en kokosmeel. Ik zou zeggen, neem alvast een kopje thee want dit wordt een lange, hele lange post vol ideeën voor lekkers, je zou er zomaar trek van kunnen krijgen....

Ik haal heel veel inspiratie uit het bakboek van Amber Albarda, maar eigenwijs en chaotisch als ik ben tijdens het koken, verwissel ik de ingrediënten vaak naar hartenlust of noodzaak. 'T is maar net wat ik in huis heb of wat ik lekkerder vind, en zo kom ik soms voor teleurstellingen te staan maar vaak ook met verrassende zelfbedachte lekkernijen.

Het laatste baksel was oorspronkelijk een recept voor appel-rozijnencake met kaneel, maar doordat ik rijpe peren op de fruitschaal had liggen en net bij de AH van die leuke kruidenmolentjes had gekocht van Heel Holland Bakt (he opeens weet ik waar die bakkriebels vandaan komen, onbewust geinspireerd!) met speculaaskruiden, maakte ik een perencake met speculaaskruiden. Een goede combinatie! De tomaten liggen alleen voor de kleur op de foto hoor, daar heb ik een heerlijke tomatenpaprikasoep mee gemaakt. Maar ik ben wel gek op recepten waar de helft van het deeg opgevuld wordt met wortels, pompoen, courgette, bietjes of zelfs zwarte bonen  (zie mijn  choco-bonen muffin ). Dat scheelt veel caloriën en maakt je tussendoortje nog gezond ook.


Ook een succes waren de citroenkoekjes uit datzelfde boek, voor de verandering eens helemaal volgens recept. Bij koekjes zonder tarwemeel en gist is het altijd lastig dat ze snel uit elkaar vallen (vandaar die gluten, echt een lijm voor het baksel), en alleen met een ei wil het wel eens beter lukken. In dit recept is quinoa gebruikt, als supergezonde vervanger van de tarwe. Zelf zou ik volgende keer niet zoveel kokosbloesemsuiker toevoegen, ik merk dat mijn suikerbehoefte een stuk minder is en ook ahornsiroop of een aantal dadels zou voldoende kunnen zijn.


De koekjes zijn opgepeuzeld met eeen heerlijk kopje thee van Natural Temptations, we konden kiezen uit superveel heerlijke smaken zoals je ziet. Dit geweldige theepakket heeft mijn dochter gewonnen tijdens ons bezoek aan Ekotown. We waren al helemaal vergeten dat we meegedaan hadden aan deze actie dus het was echt een verrassing toen het pakket binnenkwam. Op die dag hebben we in de stand van Natural Temptations ook meegedaan aan een andere leuke actie, namelijk een postkaartje sturen naar een vriendin waar je een lieve boodschap in kon schrijven. Ook zat er een mooi zakje thee in, de verpakkingen van deze thee zijn zo mooi dat ik ze ook gebruik voor verjaardagskaarten.


Hier zie je mijn dochter het kaartje schrijven en ik doe de kaarten in de brievenbus, waarna de medewerkers ze aan het einde van de dag natuurlijk echt verstuurd hebben. Ook de theeworkshop, gegeven door een echte theesommelier, was een hele leuke ervaring. Wist je dat thee gemaakt wordt van blaadjes van de theestruik Camelia Sinensus? Ik wist dat (!), ook weer onbewust, want ik gooide dat antwoord er zomaar uit op zijn vraag. Waarna iedereen in verbazing omkeek, ikzelf incluis, welke gek dat soort nutteloze informatie opslaat in die met allerlei informatie overbelaste hersens.... Helaas won ik er geen prijs mee, maar wie weet was dit pakket dan toch een soort indirecte beloning?
Genoeg gebabbeld, tijd voor serieus werk in de keuken. Schoonmaken na alle bakperikelen!

donderdag 2 oktober 2014

een pompoenenslingertje aan een doily

Tja, het voelt nog steeds niet echt herfstig buiten, maar het herfst-jaargetijde is ondertussen wel begonnen. En door alle plaatjes in tijdschriften en in het tuincentrum ben ik toch aangestoken om het hier wat sfeervoller te maken. Weg met de uitgebloeide geraniums en de roze glaasjes en vaasjes.

Kom maar op met oranje, bruin en groen....
Aan een hele eenvoudige zelfbedachte doily heb ik een randje gehaakt met blaadjes en pompoentjes. Het is een dubbele puff-steek, die bestaat uit 6 dubbele stokjes haken en in één keer doorhalen. Een duidelijk patroon heb ik niet, want het was gewoon een beetje proberen en uithalen en opnieuw proberen tot het naar mijn zin was. Precies goed om die oude taartplateau een nieuw jasje te geven als plantenstandaard. Maar als het straks echt gaat regenen en waaien, dan moet hij toch maar naar binnen!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...