Waarom, vraag je je af, is er opeens zoveel ophef over die
superfoods? Waarom kunnen we niet gewoon spruitjes, broccoli en boerenkool
eten? Dat was toch ook goed genoeg voor
onze opa’s en oma’s, en hoeft niet van ver weg geimporteerd te worden. Bovendien is dat stukken goedkoper, als je
het gewoon in het goede seizoen koopt en niet gemakzuchtig voorgesneden en
gewassen in de pan laat glijden.
Maar van die gezonde broccoli zou je een flinka aantal
stronken moeten eten om hetzelfde aantal vitaminen, mineralen en fytonutrienten
binnen te krijgen als van een lepel chiazaadjes. Bovendien is de aarde waar onze groente geteelt wordt in de laatste 50 jaar zo enorm
uitgeput door steeds dezelfde gewassen dat er zelfs 75 % minder vitaminen en
mineralen in onze groenten zitten (bron ‘Superfoods’ van Jesse van der Velden). Dat betekent vier
keer zoveel groente eten dus, en dat terwijl zoveel mensen nu al niet aan hun
dagelijkse portie groente en fruit komen!
Verder richten wij ons met onze eetgewoontes veel te veel op
maar enkele basisproducten, waarvan we werkelijk alles maken. Van tarwe maken
de fabrikanten brood, koekjes, ontbijtproducten, snelle tussendoortjes,
allerlei pasta’s, afgeleiden daarvan zoals mie, bulgur, couscous, noodles,
kamut, tarly, macaroni’s in allerlei
vormpjes…. Je denkt misschien eens wat anders op tafel te zetten met deze
laatste producten, maar je lichaam herkent het meteen als tarwe en reageert er
ook zo op. En de tarwe zoals die nu
gekweekt wordt schijnt ook niet meer te lijken op oeroude tarwe. Daarna is het
nog bewerkt door alle vezeltjes en vitamines eruit te schudden en schoffelen,
en klaar voor bewerking in de fabriek met kleurtjes, suiker,
conserveringsmiddelen en e-nummers. Eet smakelijk!
Even een foto van een gezond zelfgemaakt tussendoortje van spelt en haver, ook omdat je al zo lang aan het lezen bent en we zijn er nog lang niet zijn...;-)
Even een foto van een gezond zelfgemaakt tussendoortje van spelt en haver, ook omdat je al zo lang aan het lezen bent en we zijn er nog lang niet zijn...;-)
Dat er zoveel glutenintolerantie voorkomt is dus niet
verwonderlijk. Hoeveel tarwe (en dus gluten) krijg je niet binnen met een
ogenschijnlijk heel normaal eetpatroon van boterhammetjes, een liga of eierkoek
als tussendoortje, en in de avond een heerlijke
spaghetti met een potje saus waar vast
wel een mini stronkje broccoli in verwerkt is, voor vier personen! Gelukkig
komen er langzaam aan weer meer opties voor andersoortig brood, muesli en pasta’s
in de (natuurvoedings)winkel te liggen, zoals rogge en spelt (die bevatten overigens wel gluten maar minder) maar ook boekweit,
amaranth, teff, apart geteelde havermout en quinoa (deze zijn wel glutenvrij,
als de haver tenminste niet komt van een veld waar eerder tarwe heeft gestaan).
Toch is ook onze ondertussen vertrouwde broccoli ook een
superfood. Als er meer dan 12
belangrijke voedingsstoffen in voorkomen, spreek je van een superfood. Zo zijn ook boerenkool, spinazie, koolsoorten,
peulvruchten en fruit supergezond te noemen.
Zelfs de hele gewone witte champignon kan heel veel goeds doen in je
lichaam. In het boek van de belgische arts Verburgh ‘De Voedselzandloper’ vertelt hij
over een gedegen onderzoek naar de effecten van elke dag 100 gram champignons
eten in combinatie met drie koppen
(echte) groene thee. Hou je vast, maar de conclusie is dat een vrouw die deze
voedingsgewoonte toepast 80 % minder kans maakt op borstkanker. Waarom is dit
geen standaardadvies van de medische wereld aan alle vrouwen? Specialisten zijn al
helemaal opgewonden als een nieuw geneesmiddel een verschil maakt van enkele
procenten in nieuwe kankergevallen. Dat is dus meteen het antwoord op mijn
vraag, het is geen geneesmiddel maar voeding.
En daar werd tot nu toe veel te weinig aandacht aan geschonken.
Groene thee schijnt ook een hele gezonde drank te zijn, die
vele goede eigenschappen heeft. In de vorige uitgave van het blad ‘Healthy’ van
de Tuinen stond een goed artikel hierover. Ook in het boek ‘De
Zandloper’ is uitgebreid aandacht gegeven aan alle onderzoeken die gedaan zijn
naar de positieve werking van witte en groene thee.
Ik ben alleen bang
dat dat niet geldt voor de leuke groene thee met smaakjes uit de supermarkt, en
al allemaal niet zoals ik mijn thee zet. Kokend heet water van 100 graden op mijn theezakje in een beker
gieten en meteen het theezakje er weer uit halen en weggooien. Beter is het water weer af te laten koelen
naar 80 graden en op te gieten op verse theeblaadjes zodat het een paar minuten
kan trekken, heb ik gisteren geleerd bij de mini-workshop theezetten op het Ekotown 2014 festival. Verbeterpuntje voor
mijn aanpak!
Nu leef ik natuurlijk niet alleen van superfoods, en dat is
ook niet de bedoeling, gelukkig. Ten eerste zijn ze veel te duur, en met
spaarzaam gebruik kom je ook een heel eind. Ik bedoel, vijf euro voor een
piepklein zakje gojibessen, terwijl een
familiezak chips in de aanbieding nog geen euro kost…Maar een zelfgemaakte chocomousse (zie foto links hieronder) van avocado en raw cacaopoeder kost niet veel meer dan een kant en klaar suikerrijk en bewerkt toetje van Mona. Lekkere recepten bewaar ik in een speciaal boekje, zodat ik bij lekkere trek daar iets uit kan maken. Het recept van deze mousse komt later, bij het onderwerp 'Afvallen'! Echt, je leest het goed, afvallen!
Maak zoveel mogelijk gebruik van de nederlandse groenten en
fruit, en vul dat aan met passende superfoods.
Ik zal je wat ideeën geven voor ontbijt, lunch en diner.
Zoals je in mijn vorige post al liet zien gebruik ik in mijn
yoghurt een heleboel zaadjes en bessen, dat is denk ik mijn grootste aandeel in
superfoods van die dag. Dat is fijn, want er komt een heleboel energie vrij na
het eten van bijvoorbeeld spirulina en maca, daar kan je je heerlijk door
voelen en dan kan je wat minderen in koffie (of wie weet helemaal geen caffeine
meer drinken).
In een smoothie kan je heel veel gezonde dingen verwerken. Als basis neem je zachte groente zoals
veldsla, snijbiet, babyspinzaie, boerenkool of een andere bladgroente. Doe er
avocado bij voor het romige effect, en voldoende water om het drinkbaar te
maken. Daarna is de keuze aan jou, hou
je van zoet doe er dan banaan, peer of mango bij. Kan je wel tegen de ietwat
bittere groentesmaak hou het dan bij appel, komkommer, nectarine, perzik (zijn allebei niet zo erg
overheersend qua smaak ondanks hun zoetheid), granaatappel (diepvries), meloen
of ga maar door. Zorg er wel voor dat de
verhouding groente-fruit ongeveer driekwart groente en een kwart fruit is, anders geef je je bloedsuikerspiegel een
duw.
Bij je groene of fruitsmoothie kun je dan elke dag iets
anders gooien om er een groene supersmoothie van te maken. Hennepzaadjes of lijnzaad, gojibessen,
spirulina, maca, een schepje kokosolie, de lijst is onbeperkt. Varieer en voel wat de verschillende dingen
met je doen.
Bij de lunch is het hoofdbestanddeel weer groente. En
heerlijke knapperige salade met peulvruchten zoals kikkererwten of linzen. Ook hier strooi je weer een lepeltje van je
favoriete superfoods overheen voor weer extra energie voor je lichaam in plaats
van een dip na een veel te vette of
zoete lunch. Weet je dat het je lichaam heel veel energie kost om een slechte
maaltijd te verwerken? Als er geen voedingsstoffen in je eten zit haalt het
mineralen en andere belangrijke stoffen uit je eigen organen en botten om je
stofwisselingsystemen van bouwstoffen te voorzien. Het meest
extreme voorbeeld herinner ik mij uit mijn jeugd. Toen was mijn moeder
opgenomen in het ziekenhuis met een hernia, en op dat moment lag er ook een
jongen van 20 op de afdeling die alleen maar fastfood at en twee liter cola per
dag dronk. Zijn lichaam had de calcium uit zijn botten gehaald om alle organen
te kunnen laten werken, en nu had hij op
zijn leeftijd al osteoporose (dat je botten broos zijn en snel breken, komt
vaak alleen bij vrouwen op hoge leeftijd voor vanwege de daling van hormonen).
Als afsluiting voor deze week een lekker recept dat je als
tussendoortje kunt maken, op een (volkoren of mais) tortilla en een wrap met
sla ertussen, op een stevig blad sla als
hapje bij de borrel of als dressing op je maaltijdsalade.
Avocado-tapenade
(foto zie linksboven bij 'lekkere en gezonde' lunches)
Pureer een goed zachte avocado en meng er een half fijngesnipperd
bosuitje en twee fijngesneden zongedroogde tomaatjes en een kwart gesnipperde
komkommer doorheen. Doe er wat limoen of citroen overheen zodat de avocado mooi
groen blijft. Als je geen vegetarisch
dieet volgt, kun je er kleine stukjes kalkoenfilet of kipfilet toevoegen. Hoe
meer tapenade je wil maken, hoe groter de hoeveelheid van deze bovenstaande
ingredienten je er doorheen mengt.
Kruid met wat pikante paprikapoeder, (citroen)peper en
keltisch zout. En dan de magic touch,
een lepeltje spirulinapoeder. Je proeft dit niet maar in combinatie met de gezonde
vetten van de avocado doe je je lichaam een enorm plezier. En vergeet niet je
smaakpapillen, want dit is echt lekker!
heerlijk!!! Ik eet heel graag allerlei superfoods, veel groente en fruit, geen koeienmelk, en ben heel matig met vlees. Ik voel me er een stuk gezonder van.
BeantwoordenVerwijderenIk ben eigenlijk nog heel terughoudend over al dat superfood. Maar nu ik je post heb gelezen, ga ik misschien toch eens wat proberen...... Groetjes van Ellebel!
BeantwoordenVerwijderen