Dat suiker de grote boosdoener is voor ons gewicht en (daarmee) onze gezondheid, daar twijfelt gelukkig niemand
meer aan. Om alle toegevoegde suiker helemaal uit je menu te schrappen, dat is
opeens een heel ander verhaal! Hoe moeilijk is het om in één keer af te kicken van alle
verleidelijke zoete snoeperijtjes. Bovendien krijg je dan nog steeds
wagonladingen suiker binnen via je ‘normale’ voeding in pakjes soep,
tomatensaus, brood, vleeswaar (!), sauzen (dressings spannen de kroon), en andere onverwacht volgepropte voorbewerkte
voedingswaren.
Maar het is toch echt nodig om die suiker te bannen, wil je
eindelijk eens af van die onbeheersbare behoefte aan zoet en je lichaam
voortaan te voeden met gezonde voedingsstoffen.
In mijn vorige post haalde ik al het voorbeeld aan van de 20-jarige
jongen die leefde op fastfood en cola, en het is vooral de suiker in dat menu
die ervoor zorgt dat ontbrekende voedingsstoffen dan maar uit je eigen weefsels
onttrokken worden zodat alle processen toch goed kunnen verlopen. Voor het
verwerken van grote hoeveelheden suiker heeft je lichaam juist meer mineralen nodig. Dubbele afbraak aan je
lichaam dus. En je merkt deze afbraak niet eens echt, misschien een
vermoeidheid die je aan iets anders toeschrijft zoals een drukke werkdag, pas als je van de suiker af bent en gezond
eet voel
je hoe energiek je je dus ook kunt voelen.
Wist je dat het eten van suiker je lichaam zoveel belast dat
het je immuunsysteem een half uur lang niet op volle
toeren kan laten draaien en je op dat moment extra vatbaar bent voor een
toevallig rondwarend virus?
Nu heb je vast wel duizenden hele goede redenen om toch te kiezen
voor dat ene koekje bij de koffie, dat heerlijke ijsje of een glas fruitdrank…
Wil je daar mee geconfronteerd worden op een grappige en herkenbare manier lees
dan absoluut het boek van Gillian Riley, ’Minder Eten’. Ik kwam het bij toeval tegen in de
bibliotheek een aantal jaar geleden en nam het mee ondanks dat de titel mij
niet aanstond. Geef toe, dat klinkt toch helemaal niet aantrekkelijk! Maar de aanpak van deze psychologe die normaliter zich bezig
houdt met rokers van hun verslaving afhelpen is zo’n eye-opener, een heel belangrijk onderdeel van het
doorbreken van ons krampachtig vasthouden aan smoesjes om verkeerde dingen te
eten.
Het meest is mij bijgebleven haar vergelijking met het
rookprobleem. Hoe vreemd zou je het vinden wanneer een verstokte roker zich
vertwijfeld afvroeg hoe hij toch van dat lastige kuchje af moest komen… Je zou
het wel uit willen roepen :….STOP met roken!
Maar al je vriendinnen (en jijzelf) staan elke dag op de
weegschaal, alweer een kilo erbij, wat moeten we toch doen om die kilo’s eraf te
krijgen? En wanhopig wisselen we allerlei bizarre diëten met elkaar uit, de
nieuwste rage op dieetgebied lezen we in de tijdschriften, boeken met pakkende
titels dagen ons uit bepaalde voedingsgroepen te laten staan en mensen waar we
tegenop kijken laten ons dingen eten die we normaal gesproken nooit eten. Na
een aantal maanden (en met misschien zelfs wat succes op de weegschaal) is onze
wilskracht op en snakken we weer naar de dingen die we onszelf ontzegd hebben.
Na een half jaar of een jaar bevinden we ons weer op het oude punt… Heeft nog
niemand geroepen:….STOP met teveel eten (van slechte dingen)?
Om nee te zeggen tegen die (suikerrijke) dingen die je
teveel eet, is het goed om te beseffen welke redenen je allemaal mee laat wegen
om toch ja te zeggen. Het boek van Gillian laat je van begin tot eind steeds
(beschaamd) glimlachen van herkenning.
Maar het zet je zeker aan het denken en
geeft je de regie weer in handen, dat lukt niet na een keer lezen maar nu ik
het boek via marktplaats zelf heb en steeds weer een stukje uit herlees, lijkt
het zowaar in te zinken en gaat de bewustwording steeds beter. Wie je ook heel
erg wijst op dat aspect van zelf de regie in handen nemen is Mieke Kosters in
haar boek ‘Het geheim van slanke
mensen’. Die kiezen namelijk wat ze wel
en niet gaan eten, en als ze voor nee kiezen, dan valt het eigenlijk best te
verdragen.
Waar ben je eigenlijk bang voor als je jezelf iets ontzegt
of als je iets lekkers afwijst? Ken je het experiment met de jonge kinderen die
een snoepje krijgen maar die gevraagd wordt om het nog even te bewaren tot de
begeleider weer terug in het lokaal is? Zoveel kleintjes kunnen het niet opbrengen
om het snoepgedrag uit te stellen, en jokken er zelfs over als de begeleider
weer terug is. Nee hoor, ik heb er niet van gegeten (terwijl het nog op hun kin
druipt…) Maar nu ben je volwassen, en
als je collega langskomt tijdens de koffieronde met gebak voor haar verjaardag,
dan kun je het best uitzitten als iedereen 5 minuten lang smikkelt en roept hoe
ongezellig jij bent of dat je toch helemaal niet dik bent!
Sterker nog, en daar wijst Gillian steeds opnieuw op, hoe
fijn is het niet als je je houdt aan je eigen voornemens, de smaak van
overwinning is zoeter dan die van koek! Ze brengen je beiden van het
negatieve gevoel waarin je jezelf vasthoudt door steeds maar toe te geven aan
de verslaving aan suiker naar zelf de touwtjes in handen nemen en de cirkel
doorbreken en ja, dat kan best af en toe wat ‘pijn’ veroorzaken, maar daarna is
de winst het meer dan waard. Vergeet niet dat je met elke hap suiker die je
neemt, je de verslaving uiteindelijk in stand houdt!
Als de suiker-verslaving doorbroken is ( en dat is nog niet na tien
dagen hoor, jammer he?), na een paar maanden gezonder eten merk je dat je drang
naar zoet maar vooral ook je manier van
kijken naar zoetwaren anders is geworden. Voorbeeld? Nog maar een paar jaar geleden was ik gek op
speculaas. Ik kon er gewoon niet van afblijven, van die brosse, lekker ruikende
en vooral zoete koekjes. Nam ik er ’s morgens eentje (dat kon toch wel) bij de
koffie, dan liep ik verder de hele dag ongemerkt te zoeken naar zoete dingen. Zoet beleg op de boterham bij de lunch, een
ontbijtkoekje bij de thee, en een toetje na het eten. En ik eindigde ’s avonds
op de bank met het resterende halve pak .
De laatste keer dat ik een speculaasje heb gegeten kan ik mij nu niet
meer heugen, maar er staat wel een groot
koekblik op mijn keukenaanrecht voor echtgenoot , die er sporadisch eentje
uitvist. Soms gooi ik ze weg omdat ze te
oud dreigen te worden…. Niet dat ik niet meer snoep hoor, maar ik bak nu veel meer zelf met andere zoetmiddelen (geen kunstmatige) en zonder tarwemeel, en dat is net zo lekker.
Okee, ik neem een sprong vooruit naar het volgende artikel en
hoop dat je, omdat je ondertussen al helemaal op de hoogte bent van de
afschuwelijke werking van suiker op je lichaam EN je geest, die brug genomen
hebt en in mijn volgende post klaar bent voor wat we dan wel moeten eten. En
hoe superfoods daar bij kunnen helpen.
Alvast even een voorproefje van een heerlijk recept als je deze week
eens wilt proberen je chocoladetoetje van een bekende fabrikant die verwacht dat je helemaal gelukkig wordt
van zijn speciale puddingvormpjes te vervangen voor een chocomousse waar je
hersens nu echt stofjes van ontvangen om gelukkig van te worden….;-)
Dit recept van een overheerlijke chocomousse is van mijn dochter, soortgelijke gezonde recepten kun je vinden op de volgende
websites. Struin er deze dagen alvast eens rond om leuke ideeën op te doen voor
de lekkernijen die je zou willen vervangen. Volgende week ga ik verder over gezondere
suikervervangers en de superfoods die invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en daarmee je behoefte aan suiker.
Legally raw , een vrolijke en inspirerende site van een belgische dame die haarfijn kan uitleggen waarom je gezond moet eten. Ze gaat veel aan de slag met raw food, dat is wel nog een stap verder maar wie weet wil je je daar ook nog in verdiepen.
Voedzo, een site over suikervrij eten en veel informatie daarover. Lekkere recepten, en vooral de brownies hier eens proberen!
Gezond leven van Jacolien, leuke site over alles wat ik de laatste artikelen heb benoemd. Ook weer heerlijke recepten en gewoon lekker down to earth....
Leuk om hierover te lezen. Ik gebruik ook al heel wat gezonde producten zoals kokosolie, superfoods, amandel en kokosmee, notenpasta, kefir enz. Ik vind het ook heerlijk om in de biologische natuurwinkel rond te struinen.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je de linken erbij hebt gezet. Ik zie wel dat de link van voedzo hetzelfde is al legally raw.
Groetjes, Monique
Dank je, en leuk om te lezen dat er steeds meer mensen geinteresseerd zijn in gezond eten. Ik heb de verkeerde links aangepast, had het niet in de gaten!
BeantwoordenVerwijderen