zaterdag 31 augustus 2013

onverwacht Denemarken...

We wilden dit jaar niet te ver weg op vakantie, ergens in de buurt van het strand en in een vrijstaand huisje, niet meer op een drukke camping.
Vandaar dat we op Denemarken kwamen, vrijstaande luxe vakantiehuisjes in overvloed net als stranden, binnen een dag aan te rijden en heerlijk rustig want veel minder toeristen. Het enige waar we bang voor waren was of het wel mooi weer zou zijn. Nou, dat was niet nodig, want mooi weer kregen we, vanaf de eerste tot en met de laatste dag was het zonnig en mooi. Soms wat meer wind, soms een paar wolkjes maar elke dag mooi genoeg om naar het strand te gaan of te wandelen.

De eerste week hadden we een prachig boerderijtje in de kop van Noord-Jutland, waar we zoveel ruimte hadden in en om het huisje (met de schattige naam Pandakagehuset ( peperkoekhuisje)) dat we er helemaal van onder de indruk waren. De woonkeuken met lage balken en wit hout was zo gezellig dat we graag uitgebreid de tijd namen om te koken en lang na te tafelen. Verder zijn we elke dag flink aan de slag gegaan in de sportzaal van ons huis, waar een roei-apparaat, een hardloopband en een tafeltennis stonden. Ook hebben we een kampvuur gemaakt op de vuurplaats achter in de tuin, eigenlijk hadden we gewoon tijd tekort om ook nog zomaar eens te niksen op het heerlijke terras bij de boerderij.


In het noorden, bij het vissersplaatsje Skagen komen de twee zee├źn van het Skagerrak en het Kattengat bij elkaar, daar hebben we met een been in elke zee gestaan.... Wat zuidelijker lag de plaats Frederikshaven waar er op het strand door de gemeente vele palmbomen geplant worden elke zomer, het leek net of we op Mallorca zaten!


Ook was er vlakbij ons huisje een groot stuifduin, het Rabjerg Moose, waar we liepen alsof we in een woestijn beland waren.


De tweede week reden we via het eiland Funen naar West-Seeland, waar ons tweede vakantiehuis op ons wachtte. Zo mogelijk nog luxer, met een groot terras en een enorme tuin met schommel en via een klein duinpaadje op 150 meter een mooie baai aan zee.


Onze vrienden kwamen hier een paar dagen op visite en dat maakte deze week wel heel gezellig. Veel lachen, samen eten en kletsen en een leuk spelletje beachvolleybal tijdens een prachtige zonsondergang op het strand.


Ook zijn we naar Kopenhagen geweest en hebben daar rondgelopen in de hippiebuurt Christiania, waar een groep mensen een soort vrijstaatje hebben opgezet waar geen politie of bestuur de wijk mag betreden. Je loopt er tussen de wolken wietgeuren en er wordt openlijk gehandeld in softdrugs, en foto's maken is absoluut af te raden want daar zijn ze heel erg tegen. Maar het is heel apart om te zien hoe ze daar hun eigen wereldje hebben opgebouwd.

De twee weken zijn omgevlogen en graag had ik nog wat langer willen genieten van deze luxe en ruimte om ons heen. Het was even wennen om weer terug te komen in onze drukke nieuwbouwwijk en alle bijbehorende geluiden na die stilte en rust. Denemarken is ons prima bevallen en als iemand ons kan beloven dat we weer zulk mooi weer erbij krijgen, dan boek ik meteen weer!


1 opmerking:

  1. Wow dat ziet er uit als een heerlijke vakantie. Ben zelf nog nooit in Denemarken geweest maar als ik dit zo zie, dan weet ik waar ik volgend jaar naar toe ga :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...