zondag 10 november 2013

Ik zou het éigenlijk niet moeten doen.....!

Nee, ik kan het jullie niet aandoen, het is misschien beter om niets te weten van dit overheerlijke recept voor brownies. Dit zijn namelijk de lekkerste brownies die je ooit gegeten hebt, waar je je vingers bij aflikt (letterlijk omdat ze zo heerlijk zacht en zompig zijn, maar wel stevig) en die zo heerlijk in je mond smelten en ook nog eens een diepe chocoladesmaak hebben.
Het allerbeste is nog eens dat ze suikervrij zijn!
Ja echt, je leest het goed, er zit geen korreltje suiker in, zelfs geen suikervervanger.... Dat wil niet zeggen dat er geen caloriën in zitten, dat beweer ik niet....maar daarom zou je er toch beter aan doen ze na dat ene stukje weer verstandig terug in de kast te zetten.

Het recept heb ik gevonden op het leuke gezonde blog Voedzo , maar ik heb hem grondig aangepast. Ik heb gelukkig geen lactose tolerantie en kan dus gewoon melk, room of in dit geval kokosroom gebruiken in plaats van speltroom. En ook de kokosolie heb ik niet gebruikt, maar gewoon roomboter omdat dat zo lekker smaakt in gebak. De zoete smaak komt door de dadels, het is nog een heel karwei om die helemaal gepureerd te krijgen zonder keukenmachine, maar de blender lukt het uiteindelijk ook wel (hij ligt nu nog oververhit in de keukenla...). Door er ook wat groente in te doen hoef je niet teveel meel te gebruiken en krijg je toch een sponsachtig luchtiger beslag.
Het meel heb ik vervangen door kokosmeel, dat had ik voor het eerst in huis en wilde ik gewoon eens uitproberen. Heerlijk, die geur alleen al! Ik wil het liefst zoveel mogelijk tarwemeel vermijden omdat dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt en een ongunstige werking heeft op mijn spijsvertering en bloedsuikerspiegel. Je kunt ook amandelmeel kiezen, of misschien zelfs quinoameel.

Dus uiteindelijk is dit mijn recept geworden:

250 gram goede verse en smeuige dadels
100 g kokosmeel
50 gram cacao
100 gram geraspte courgette
2 eieren
200 gram roomboter
snufje zout
2 tl bakpoeder

De dadels helemaal fijnmalen met de eieren en de zachte boter het liefst in een keukenmachine. Het meel, de cacao, het zout en bakpoeder toevoegen en goed roeren. De geraspte courgette door de massa spatelen. 30 minuten in de oven op 180 graden en langzaam af laten koelen, eerst nog in de oven met het deurtje open.


Ik heb twee toppings gemaakt om de lekkerste uit te proberen:

Chocoladetopping:
75 gram pure chocolade (hier zit natuurlijk wel suiker in, dus evt vervangen door kokosolie met cacao en een theelepel agavesiroop of kokosbloesemsuiker)
2 el (kokos)room
Chocolade smelten au bain marie en de room en een druppeltje koffiearoma toevoegen.

Witte topping
100 ml mascarpone mengen met 1 el kokosbloesemsuiker en 2 el kokosroom. Druppeltje vanille-essence toevoegen.

Ik kon niet kiezen welke lekkerder is, misschien dat de chocoladetopping iets beter past bij deze brownies, en de witte zou op een worteltaart ook niet misstaan.
Laat eens weten hoe jij hem gemaakt hebt en of je er net zo weg van bent!

1 opmerking:

  1. Misschien leuk om te weten dat dadelpuree/pasta te koop is bij Turkse winkels.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...