maandag 14 juli 2014

En dan nu afvallen....



Tijd om je gerust te stellen na al deze enthousiaste posts over voeding,  ik ben heus geen super(food) woman! Ik zie er in de verste verte niet uit als Amber Albarda met haar lange benen en dikke glanzende haar, ik heb geen skinny jeans in de kast hangen en ik kan je helaas ook niet beloven  dat je zult gaan afvallen als je voortaan suiker laat staan.
Wat er wel gaat gebeuren is dat er een omschakeling komt in je gezondheid door betere voeding te eten,  je lichaam wordt eindelijk gevoed in plaats van gevuld. Soms zie je dat effect  op de heupen of je buik, soms zie je het aan je haren of huid, je kunt zelfs gaan stralen en glanzen door de extra energie die je krijgt als je lichaam niet meer al zijn energie in verteren  van troep uit fabrieksvoedsel hoeft te steken. En wie weet merk jij weinig maar gaan je bloedvaten er met sprongen op vooruit, worden steviger en minder aangekoekt…maar daar kom je natuurlijk zo maar niet achter.
Mocht je dan hierover toch wel enthousiast raken, dan heb ik het volgende moeilijk verteerbare feit voor je. Om zo gezond te raken is het echt belangrijk dat je voeding voor bijna 80 % uit groente bestaat.  Het is niet zo dat je door suiker en/of koolhydraten te schrappen  en de voorbewerkte voedingsmiddelen te laten staan, opeens op je gewicht komt en gezond wordt en nooit meer hoeft te lijnen. En er bestaat ook geen superfood dat je eenvoudig elke dag neemt en waardoor je kilo’s van je lijf smelten.  
Zo werkt ons lichaam niet, en ook al zijn er een paar superfoods zoals acaibessen, mangopoeder  en groene thee die je stofwisseling kunnen versnellen, je moet vooral je voedingsgewoontes  aanpassen en een gezonde leefstijl aanwenden om voor altijd gezond te blijven.
In mijn eerste post over voeding wees ik er al op dat je nu waarschijnlijk je meeste etenswaren op basis van tarwe binnenkrijgt. Van een knackebroodje in de ochtend, een gezonde koek bij de koffie en een lunch van boterhammetjes naar een ontbijtkoekje bij de thee en lekker spaghetti als diner.
Wie weet ben je al een stuk voorzichtiger geworden met het eten van koolhydraten na alle informatie die de laatste tijd  in de media te lezen was. Na de boosdoener vet in ons eten waardoor we allemaal dik zijn geworden, waren het daarna de koolhydraten en nu de suiker die het ‘m doen, volgens verschillende onderzoekers.  Maar kijk uit om het nu te zoeken in de dierlijke eiwitten, want je denkt misschien nog in caloriën tellen.  Kwark, cottage cheese, yoghurt, eieren en kip lijken lekker mager en licht, maar deze voeding verzuurt je lichaam enorm (dit is een onderwerp op zich, misschien iets voor een volgende post), en brengt je lichaam nog steeds niet naar een gezond gewicht, of misschien heel tijdelijk tot je weer naar granen grijpt.
Het enige waar je lichaam naar snakt is GROENTE ! En wat fruit gelukkig ook, dat klinkt al wat aangenamer nietwaar? Het is ook logisch als je bekijkt wat er allemaal voor vitamines, mineralen, enzymen en fyto-nutrienten in planten zitten, daar kan geen quarterpounder tegenop…
Ben je bang dat de vitamines uit vlees en dierlijke proteine onmisbaar zijn voor de kracht in je spieren en de sterkte van je botten? Denk dan eens aan panda’s, olifanten en apen, die alleen op plantaardig voedsel zo groot en sterk worden. Vleesetende tijgers en leeuwen verslinden hun prooi na een korte jacht en liggen verder versuft en sloom te slapen om die vleesmassa te verteren.  Zij profiteren ook van een heel kort verteringsstelsel om de rottende resten snel te lozen, terwijl wij ellenlange darmen hebben waar alles veel te lang in blijft voortstuwen, met alle gevolgen van dien.  Groente en fruit verteert supersnel, de vitamines worden snel opgenomen en de energie die je lichaam niet in uren verteren hoeft te stoppen kan het gaan gebruiken voor herstel en opbouw van andere organen (huid, haren, hart en bloedvaten, energiepeil etc).
Groente dus, driekwart van je bord zou je ermee moeten vullen, en daarvan mag slechts een kwart fruit zijn.  Maar hoe doe je dat? Ontbijten met groente, ik hoor je al denken….
Gelukkig is er een creatieve geest op het idee gekomen van smoothies, want in de morgen een bord spinazie met avocado voorgezet krijgen zou wel eens tot een ochtendhumeurtje kunnen leiden. Maar een groot glas vers geblend groenvoer met een zoet banaantje en wat tarwegras of spirulina….mmm…M is er niets bij met zijn zoete shakes!
Elke dag een andere creatie bedenken is een feestje, en vaak maak ik meer om voor de volgende dag alvast iets in de koelkast te hebben staan, en nog sneller de deur uit te rennen dan vroeger met smeren van brood.  Je kunt rustig twee flinke glazen drinken in de loop van de morgen, door het toevoegen van avocado is de smoothie voedzaam, romig en vol goede vetten. Precies wat je lichaam nodig heeft om energie uit te halen om de dag goed te beginnen. 


Groente bij de lunch is minder moeilijk voor te stellen, maar best wel moeilijk om te doen. Vaak eten we alleen een salade op vakantie of in een restaurant. Het is ook wel even meer werk dan een boterhammetje smeren, maar je wordt er handig in. Ben je bang om een smurrie te vinden in je lunchtrommel tussen de middag op je werk, hussel alles dan in de ochtend al doorelkaar en vul er een volkoren tortilla, een groot slablad dat je oprolt of een nori-vel (toko) mee.  Zo heb je een makkelijker te eten en vervoeren groenterol die barst van de vitaminen. Denk goed na over wat je in de vulling doet qua proteine, eet je nu al kip of vis, dan blijft de avondmaaltijd beter vegetarisch. Je kunt je salade ook vullender maken door peulvruchten of linzen, zelfs nog wat avocado mag best, maar ook quinoa en amaranth of bruine rijst is een goed idee. Lijnzaad, pompoenpitjes, zonnebloempitjes en pijnboompitten maken het lekker knapperig. Superfoods passen hier ook heel goed bij, hennepzaadjes of chiazaadjes kun je zelfs over je salade strooien.

Je buik al vol van groente ondertussen? Gelukkig hebben we de 80/20 % regel. Pfff, je wilt niet weten hoe dankbaar ik gebruik maak van deze veelgehoorde stelling. In onze maatschappij met al die verleidingen om iets lekkers te eten kun je je eigenlijk niet 100 % van de tijd houden aan strenge eetpatronen.  Je weet wel hoe goed het is voor je, maar soms neemt de hunkering naar iets lekkers even de overhand, en toegeven mag dan best als je daarna weer gewoon de draad oppakt.  Zonder schuldgevoel en zonder drastisch effect op de weegschaal. Gelukkig maar…!


Soms kun je ook creatief zijn en van groente een snoeperij maken, zoals de chocomousse van avocado in mijn vorige bericht. Of een experimenteren in de keuken en  een ‘broodje’ maken met courgette en lijnzaad. Ik vind het bakboek van Amber Albarda heel inspirerend en ook op internet vind je genoeg ideeën om meer te doen met groente en fruit. Zo heb ik laatst een ijsmaker gekocht waar je van bevoren fruit en verder helemaal geen toevoegingen zelf heel gezond ijs maakt, zie de foto van het aardbeienijs eerder in deze post.
Ik snoep ook nog graag elke dag een klein stukje 92% pure chocolade gezoet met kokosbloesemsuiker van Viviani, te koop in de natuurvoedingswinkels.

De kilo’s zullen er bij langdurig gezond op deze wijze eten vanzelf afgaan. Langzaam, veel langzamer dan bij een crashdieet van dokter Dinges of door uitsluiten van bepaalde voedingsstoffen. Maar wel voorgoed en op deze manier eten voorkom je een belasting van je lichaam en breng je het juist in de beste mogelijke toestand van gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...