maandag 16 juni 2014

superfoods, ik ben helemaal om...

Je kunt geen tijdschrift meer openslaan of er staat een artikel in over superfoods. Nu ben ik al ruim twee jaar bezig om heel langzaam aan wat meer gezonde voeding te eten en ben er ondertussen een beetje achter wat wel en wat niet werkt voor mij. Het helpt enorm om er steeds meer over te lezen, maar je moet altijd naar je eigen lichaam luisteren.

Want ik geloof wel dat het uitzoeken is welk voedingsmiddel je nodig hebt, en welke je niet bevallen. Hoe je je manier van eten kunt laten verschuiven van het geijkte nederlandse broodje kaas als lunch en de tussendoortjes van liga, eierkoeken en ontbijtkoek die altijd zo aangeprezen worden (door de fabrikanten!!!)  naar een gezonde manier van VOEDEN, want dat is iets heel anders dan vullen met producten uit de supermarkt die totaal niets voor je gezondheid doen. Sterker nog, ze ondermijnen je gezondheid en je gewicht. Doordat 85 % van de voedingsmiddelen met graan van tarwe is gemaakt en aangevuld met e-nummers en stoffen die je aanzetten tot meer eten, hoef je in de supermarkt niet verder te gaan dan het kleine hoekje met verse groenten en fruit. De rest heb je helemaal niet nodig, al denk je nu misschien nog anders (vanuit je verslaving aan zoet en zout).

Het allermoeilijkste is om brood uit je menu te krijgen, en de weerstand daartegen uit jezelf zal groot zijn. Verdedigingen van 'hoe slecht kan het zijn' en 'ik kan toch ook speltbrood nemen' komen op. Gevoelens van ontbering, die toch al moeilijk zijn omdat je zo vaak in je leven aan de lijn bent gegaan (en jezelf nog meer hebt ontzegd en dat voelde vast niet goed) spelen ook op.

Maar ik zal je vertellen, na een aantal maanden goed en voedzaam eten en genieten van hele andere, natuurlijke dingen heb je geen behoefte meer aan brood, koekjes, ontbijtproducten en andere loze voeding.
Wel aan iets lekkers, maar dat kan je ook maken van superfoods, zie mijn heerlijke recept voor brownies hier, en perenmuffins klik! Maar dan zonder tarwemeel, zonder suiker en conserveringsmiddelen en andere ongewenste troep. Je mag pure chocolade, noten en gaat genieten van fruit (aardbeien, mmmmm!) en salades. Je hongergevoel wordt minder en je energie gaat met sprongen vooruit. Wat klinkt dat aantrekkelijk he?


Het boek 'Superfood recepten', van Jesse van der Velden heeft mij veel inzicht gegeven in wat er in al die superfoods zit. Ik begon anderhalf jaar geleden met goji-bessen, die werden toen net verkocht bij de Tuinen en aangeraden als snack. Echt lekker vond ik ze niet, zo uit de hand. Hard en gedroogd en een beetje zuur...
Maar net als bij al die andere superfoods moet je kijken wat je ermee kunt doen, je eet toch ook geen stronk broccoli zo bij de thee? In de morgen strooi ik twee eetlepels van die harde gedroogde besjes bij twee eetlepels granaatappelpitjes waardoor ze in het sap daarvan zacht en lekker worden. Ook een eetlepel gedroogde incabessen en moerbeibessen doe ik erdoor. Dat vul ik aan met biogarde yoghurt en dan doe ik er quinoavlokken, chiazaadjes, hennepzaad en een eetlepel gemalen mix van lijnzaad, walnoten en paranoten (zak van Linwoods, de Tuinen) bij. Als laatste, om de dag een half theelepeltje rode bietenpoeder dat mijn yoghurt omtovert in mijn lievelingskleur en ik denk met geen haar op mijn hoofd meer aan een boterham met kaas. Sterker nog, kom niet aan mijn ontbijt! Op mijn laatste vakantie heb ik het ook zo gemist...


In het bovenstaande boek staan heerlijke recepten, zo heb ik de avocado-dip gemaakt voor mijn high-tea, als amuse hapje op een lepel. Heerlijk vonden ze het. En dat er spirulinapoeder in zat proefde niemand, maar zal ze zeker goedgedaan hebben.

In een volgende post wil ik de verschillende producten gaan toelichten, anders wordt dit verhaal te lang en verlies ik je aandacht. En dat is zeker zonde, want er is zoveel belangrijks te vertellen over voeding. Jammer eigenlijk dat we elkaar daar zelf wijs in moeten maken door blogs, tijdschriften en gesprekken. Waar is de overheid en hoe kan het dat het voorlichtingsbureau van de voeding dit onderwerp zo afwijst? Waarom leren kinderen (en artsen!) niet op school al over goede voeding en hoe je je lijf gezond voedt... Is het niet vreemd dat steeds meer mensen ziek worden aan welvaartsziekten en er niets gedaan wordt aan preventief voorlichten?

Daarom wil ik een paar posts aan dit onderwerp gaan besteden. Elke week op maandag vertel ik weer wat over superfoods en mijn ervaringen ermee. Volgende week eerst maar eens de verschillende superfoods, met een paar lekkere idee├źn en recepten. Zodat je langzaam kunt gaan ervaren wat er allemaal mogelijk is en dat het best een leuke uitdaging is om eens heel anders naar je voeding te kijken. Ook komt het onderwerp afvallen nog uitgebreid aan bod, maar daarover later....

2 opmerkingen:

  1. ik lees mee! heerlijk al die gezonde dingen! Ik voel me er ook veel beter van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga het volgen Heidi! Sinds 2 jaar eten wij ook gezonder maar de laatste tijd zit de klad er weer in en gaan de aardbeien al snel weer op een plak roombotercake van de bakker om de hoek ;) Jouw nieuwe input voor gezonder eten is van harte welkom.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...