maandag 30 juni 2014

Zo zoetjes aan zonder suiker.....Dat suiker de grote boosdoener  is voor ons gewicht en (daarmee) onze gezondheid, daar twijfelt gelukkig niemand meer aan. Om alle toegevoegde suiker helemaal uit je menu te schrappen, dat is opeens een heel ander verhaal! Hoe moeilijk is het om in één keer af te kicken van alle verleidelijke zoete snoeperijtjes. Bovendien krijg je dan nog steeds wagonladingen suiker binnen via je ‘normale’ voeding in pakjes soep, tomatensaus, brood, vleeswaar (!), sauzen (dressings spannen de kroon),  en andere onverwacht volgepropte voorbewerkte voedingswaren.
Maar het is toch echt nodig om die suiker te bannen, wil je eindelijk eens af van die onbeheersbare behoefte aan zoet en je lichaam voortaan te voeden met gezonde voedingsstoffen.  In mijn vorige post haalde ik al het voorbeeld aan van de 20-jarige jongen die leefde op fastfood en cola, en het is vooral de suiker in dat menu die ervoor zorgt dat ontbrekende voedingsstoffen dan maar uit je eigen weefsels onttrokken worden zodat alle processen toch goed kunnen verlopen. Voor het verwerken van grote hoeveelheden suiker heeft je lichaam juist  meer mineralen nodig. Dubbele afbraak aan je lichaam dus. En je merkt deze afbraak niet eens echt, misschien een vermoeidheid die je aan iets anders toeschrijft zoals een drukke werkdag,  pas als je van de suiker af bent en gezond eet  voel  je hoe energiek je je dus ook kunt voelen.
Wist je dat het eten van suiker je lichaam zoveel belast dat het je immuunsysteem een half uur lang niet op volle toeren kan laten draaien en je op dat moment extra vatbaar bent voor een toevallig rondwarend virus?


 Nu heb je vast wel duizenden hele goede redenen om toch te kiezen voor dat ene koekje bij de koffie, dat heerlijke ijsje of een glas fruitdrank… Wil je daar mee geconfronteerd worden op een grappige en herkenbare manier lees dan absoluut het boek van Gillian Riley, ’Minder Eten’.  Ik kwam het bij toeval tegen in de bibliotheek een aantal jaar geleden en nam het mee ondanks dat de titel mij niet aanstond. Geef toe, dat klinkt toch helemaal niet aantrekkelijk! Maar de aanpak van deze psychologe die normaliter zich bezig houdt met rokers van hun verslaving afhelpen is zo’n eye-opener, een heel belangrijk onderdeel van het doorbreken van ons krampachtig vasthouden aan smoesjes om verkeerde dingen te eten.
Het meest is mij bijgebleven haar vergelijking met het rookprobleem. Hoe vreemd zou je het vinden wanneer een verstokte roker zich vertwijfeld afvroeg hoe hij toch van dat lastige kuchje af moest komen… Je zou het wel uit willen roepen :….STOP met roken!
Maar al je vriendinnen (en jijzelf) staan elke dag op de weegschaal, alweer een kilo erbij, wat moeten we toch doen om die kilo’s eraf te krijgen? En wanhopig wisselen we allerlei bizarre diëten met elkaar uit, de nieuwste rage op dieetgebied lezen we in de tijdschriften, boeken met pakkende titels dagen ons uit bepaalde voedingsgroepen te laten staan en mensen waar we tegenop kijken laten ons dingen eten die we normaal gesproken nooit eten. Na een aantal maanden (en met misschien zelfs wat succes op de weegschaal) is onze wilskracht op en snakken we weer naar de dingen die we onszelf ontzegd hebben. Na een half jaar of een jaar bevinden we ons weer op het oude punt… Heeft nog niemand geroepen:….STOP met teveel eten (van slechte dingen)? 


Om nee te zeggen tegen die (suikerrijke) dingen die je teveel eet, is het goed om te beseffen welke redenen je allemaal mee laat wegen om toch ja te zeggen. Het boek van Gillian laat je van begin tot eind steeds (beschaamd) glimlachen  van herkenning. Maar het  zet je zeker aan het denken en geeft je de regie weer in handen, dat lukt niet na een keer lezen maar nu ik het boek via marktplaats zelf heb en steeds weer een stukje uit herlees, lijkt het zowaar in te zinken en gaat de bewustwording steeds beter. Wie je ook heel erg wijst op dat aspect van zelf de regie in handen nemen is Mieke Kosters in haar boek  ‘Het geheim van slanke mensen’.  Die kiezen namelijk wat ze wel en niet gaan eten, en als ze voor nee kiezen, dan valt het eigenlijk best te verdragen.
Waar ben je eigenlijk bang voor als je jezelf iets ontzegt of als je iets lekkers afwijst? Ken je het experiment met de jonge kinderen die een snoepje krijgen maar die gevraagd wordt om het nog even te bewaren tot de begeleider weer terug in het lokaal is? Zoveel kleintjes kunnen het niet opbrengen om het snoepgedrag uit te stellen, en jokken er zelfs over als de begeleider weer terug is. Nee hoor, ik heb er niet van gegeten (terwijl het nog op hun kin druipt…)  Maar nu ben je volwassen, en als je collega langskomt tijdens de koffieronde met gebak voor haar verjaardag, dan kun je het best uitzitten als iedereen 5 minuten lang smikkelt en roept hoe ongezellig jij bent of dat je toch helemaal niet dik bent!
Sterker nog, en daar wijst Gillian steeds opnieuw op, hoe fijn is het niet als je je houdt aan je eigen voornemens, de  smaak van  overwinning is zoeter dan die van koek! Ze brengen je beiden van het negatieve gevoel waarin je jezelf vasthoudt door steeds maar toe te geven aan de verslaving aan suiker naar zelf de touwtjes in handen nemen en de cirkel doorbreken en ja, dat kan best af en toe wat ‘pijn’ veroorzaken, maar daarna is de winst het meer dan waard. Vergeet niet dat je met elke hap suiker die je neemt, je de verslaving uiteindelijk in stand houdt!
Als de suiker-verslaving  doorbroken is ( en dat is nog niet na tien dagen hoor, jammer he?), na een paar maanden gezonder eten merk je dat je drang naar zoet  maar vooral ook je manier van kijken naar zoetwaren anders is geworden. Voorbeeld?  Nog maar een paar jaar geleden was ik gek op speculaas. Ik kon er gewoon niet van afblijven, van die brosse, lekker ruikende en vooral zoete koekjes. Nam ik er ’s morgens eentje (dat kon toch wel) bij de koffie, dan liep ik verder de hele dag ongemerkt te zoeken naar zoete dingen.  Zoet beleg op de boterham bij de lunch, een ontbijtkoekje bij de thee, en een toetje na het eten. En ik eindigde ’s avonds op de bank met het resterende halve pak .  De laatste keer dat ik een speculaasje heb gegeten kan ik mij nu niet meer heugen, maar  er staat wel een groot koekblik op mijn keukenaanrecht voor echtgenoot , die er sporadisch eentje uitvist. Soms gooi  ik ze weg omdat ze te oud dreigen te worden…. Niet dat ik niet meer snoep hoor, maar ik bak nu veel meer zelf met andere zoetmiddelen (geen kunstmatige) en zonder tarwemeel, en dat is net zo lekker.


 Okee, ik neem een sprong vooruit naar het volgende artikel en hoop dat je, omdat je ondertussen al helemaal op de hoogte bent van de afschuwelijke werking van suiker op je lichaam EN je geest, die brug genomen hebt en in mijn volgende post klaar bent voor wat we dan wel moeten eten. En hoe superfoods daar bij kunnen helpen.  Alvast even een voorproefje van een heerlijk recept als je deze week eens wilt proberen je chocoladetoetje van een bekende fabrikant  die verwacht dat je helemaal gelukkig wordt van zijn speciale puddingvormpjes te vervangen voor een chocomousse waar je hersens nu echt stofjes van ontvangen om gelukkig van te worden….;-)
Dit recept van een overheerlijke chocomousse  is van mijn dochter, soortgelijke gezonde recepten kun je vinden op de volgende websites. Struin er deze dagen alvast eens rond om leuke ideeën op te doen voor de lekkernijen die je zou willen vervangen. Volgende week ga ik verder over gezondere suikervervangers en de superfoods die invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en daarmee je behoefte aan suiker.

Legally raw , een vrolijke en inspirerende site van een belgische dame die haarfijn kan uitleggen waarom je gezond moet eten. Ze gaat veel aan de slag met raw food, dat is wel nog een stap verder maar wie weet wil je je daar ook nog in verdiepen. 
Voedzo, een site over suikervrij eten en veel informatie daarover. Lekkere recepten, en vooral de brownies hier eens proberen!
Gezond leven van Jacolien, leuke site over alles wat ik de laatste artikelen heb benoemd. Ook weer heerlijke recepten en gewoon lekker down to earth....

2 opmerkingen:

  1. Leuk om hierover te lezen. Ik gebruik ook al heel wat gezonde producten zoals kokosolie, superfoods, amandel en kokosmee, notenpasta, kefir enz. Ik vind het ook heerlijk om in de biologische natuurwinkel rond te struinen.
    Leuk dat je de linken erbij hebt gezet. Ik zie wel dat de link van voedzo hetzelfde is al legally raw.
    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, en leuk om te lezen dat er steeds meer mensen geinteresseerd zijn in gezond eten. Ik heb de verkeerde links aangepast, had het niet in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...