Na al die info over de slechte kanten van suiker en de redenen om er toch zo aan te blijven ‘vastplakken’ is het goed om eens na te denken over
waarom we eigenlijk zo graag zoet eten….
Misschien kom je net als ik uit het tijdperk van de Exota-limonade,
die onnatuurlijk felgekleurde frisdrank, en Yoki-drink, volgens mij nog steeds te koop. Zo zoet dat zelfs in die tijd mijn moeder zich
afvroeg of het wel goed was voor ons en
daarom probeerde zij ons over te halen om ook karnemelk te drinken. Door er
twee flinke eetlepels suiker in te
doen!
De hang naar zo veel zoet is duidelijk al aangeleerd op
jonge leeftijd, je raakt er aan gewend dat zo veel voedingsmiddelen een zoete smaak hebben dat je
er niet eens meer over nadenkt dat ze van nature helemaal niet zo zoet zijn. Ik
bedoel, karnemelk met suiker?
Het is toch te gek voor woorden dat Coca Cola ons eerst laat
wennen aan steeds meer suiker in hun drankje ( het origineel was minder zoet)
en het nu ook te verkrijgen is in diezelfde zoete smaak maar dan met andere
ongezonde zoetstoffen.
Maar om de keus voor gezond nog ingewikkelder te maken, heeft de frisdrankgigant Coca Cola met stevia in de markt gezet,
dat staat tenminste groot op het etiket. Maar duik je verder in de onderzoeken
naar stevia, het zo gezonde en natuurlijke alternatief voor zoetstoffen zoals
hier in dit artikel, dan merk je dat ook dit gewone plantje weer zo bewerkt wordt voor ons voedsel
dat het maar de vraag is of we er beter van worden. Bovendien zit er vaak ook
veel aspartaam in producten waar stevia opstaat, omdat alleen stevia een vrij
bittere nasmaak oplevert.
Maar waarom zou je de ene slechte stof voor de andere
vervangen als het je doel is om naar
gezondere voeding toe te werken en die te kunnen waarderen, zonder vervangers
of conserveringsmiddelen, e-nummers en kleurstoffen? Geniet van natuurlijke smaken zoals een friszure bosbes vol
met natuurlijke vitamines, mineralen en fyto-nutrienten die door jouw cellen
vast jubelend worden binnengehaald. Zoet van fruit is al een feestje voor de smaakpapillen zoals in deze heerlijke rode smoothie met perzik, wortel, bosbessen en een beetje magere yoghurt.
Veel beter is het om te beseffen dat die aangeleerde
behoefte aan een overvloed aan zoet ook weer af te leren is, en dat levert meer
voordelen op dan alleen minder suiker binnen krijgen. Je proeft andere smaken
zoals zuur en bitter uiteindelijk beter als je niet langer verdooft bent door suiker.Denk maar na, nadat je een paar dropjes gegeten hebt, lijkt die appel veel minder aantrekkelijk.
Als je op dit moment nog niet moet denken aan een bakje puur natuur
biogardeyoghurt omdat je gewend bent aan de zoete optimeldrankjes hou je
smaakpapillen dan een poosje voor de gek om de overgang makkelijker te maken.
Een appeltje en kaneel door je yoghurt geeft ook een zoete smaak, vanillepoeder
(geen vanillesuiker) of ander fruit kan ook. Doe het langzaam en bouw rustig
af, of gebruik een gezondere variant van suiker zoals agavesiroop,
kokosbloesemsuiker of groene stevia (dus de onbewerkte versie of van je eigen
steviaplantje).
Voor mijn lichaam hoef ik het dus niet te doen, overmatig zoet eten in
welke vorm dan ook. Maar zoet eten heeft ook een functie van troost en gezelligheid.
Wat is een verjaardag zonder taart, een kerstdiner zonder dessert, een terrasje
doen zonder iets lekkers bij de koffie? Misschien
dat daarom de boeken met ‘gezonde bakrecepten’ als zoete broodjes over de
toonbank gaan. We hoeven ons die fijne dingen ook niet te ontzeggen, met fantasie en verstand kunnen we gelukkig ook aan de slag in de keuken.
Zelf heb ik het nieuwe boek van Amber Albarda aangeschaft
omdat zij naast suikervrij ook let op glutenvrij en toch lekkere verwennerijen op tafel tovert. Alle ingrediënten die ook
zorgen voor een zoetere smaak en vulling maar toch gezond zijn hebben een
lagere glycemische index. Die zorgt ervoor dat de natuurlijke suikers in het
product langzaam afgegeven worden in het bloed, en geen piek veroorzaken. Denk
aan bananen, avocados en andere granen zoals boekweit, amandel- en kokosmeel. Ook dadels maken je baksel heerlijk zoet en dan hoeft er geen suiker meer bij, zoals bij de brownies die je hier ziet, ik heb ze gemaakt met een cacaotopping gemaakt van gesmolten chocolade dus als je echt 100 % suikervrij wilt gaan kun je beter voor de witte topping gaan... (recept op Voedzo)
Calorieën tellen hoeft niet meer, denk maar aan een avocado
die zo’n beetje de enige groente was die op het verboden lijstje stond van het
puntendieet. Maar die nu dus eigenlijk met stip op 1 staat wat betreft zijn
gezonde vetten, vitamines en mineralen. Die je smoothies en dipjes lekker romig maakt, salades vullend
maakt en voor je huid en haar een echte schoonheids-oppepper geeft.
Er zijn dus veel mogelijkheden om gezond te eten EN te
snoepen, geen smoesjes meer dus om nu echt de suiker uit je voeding te
verbannen.Alweer kom ik niet toe aan de verschillende superfoods en hoe je ermee kunt bakken, afvallen en anders toepassen voor je gezondheid. Dus ik hou je nog steeds even aan het lijntje tot volgende week!
Die smoothie ziet er ook heerlijk uit. Ga ik eens proberen. Ik drink sinds 2 maanden elke ochtend een groente/fruit smoothie. Meestal doe ik een banaan, peer en spinazie bij elkaar en een schepje Alka green. Daar doe ik dan ook nog wat kefir bij. Smaakt heerlijk zoet.
BeantwoordenVerwijderenDoe jij de wortelen in de blender of gebruik je een sapcentrifuge?
Groetjes, Monique
Voor het maken van de smoothies heb ik een sterke blender die bijvoorbeeld julienne-worteltjes aan kan, maar ook bevoren stukjes fruit of noten. Ook doe ik er altijd een schepje spirulina door...! Jij bent echt ook goed bezig zeg, leuk om te lezen!
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel een sterke blender met sapcentrifuge dus ik ga het gewoon eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenIk eet 's morgens ook vaak kefir met zelfgemaakte granola en aardbeien. Ook zeer smakelijk.
Leuk toch dat experimenteren!