woensdag 21 mei 2014

Esplendido Lisboa!

Ja, dat was de reden van de stilte op mijn weblog afgelopen week. Een heerlijk stedentripje naar Lissabon heb ik achter de rug, en daar moest ik echt even van bijkomen. Zoveel indrukken, zoveel wandelen, zo weinig rust en korte nachten, even rustig aan hoor....

Misschien dat je zelf ook nog eens van plan was om Lissabon te gaan bezoeken, dan geef ik je graag wat leuke tips en wie weet kom je door mijn foto's alvast in de stemming voor deze prachtige stad. Wij hadden een ongelooflijk leuk en nieuw appartementje via Airbnb (the Alfama Blue House) gevonden, in het midden van de oude volksbuurt Alfama. Als we de grote openslaande ramen openden waaiden de geuren van portugese gerechten en de klanken van de fado (portugese volksmuziek) zo naar binnen. Vanuit ons huisje liepen we zo de kronkelstraatjes met trappen van de wijk in, in 10 minuten naar het centrum en als we niet wilden lopen pakten we het bekende gele trammetje in de straat achter ons huis.


De huiseigenaar had ons van het vliegveld opgehaald en een sightseeing gegeven door het gedeelte van Lissabon waar wij zaten. Een hele leuke tip is om de verschillende uitkijkpunten (miradouro's) van de stad te bezoeken. Naast natuurlijk een prachtig uitzicht is er vaak een lekker rustig parkje met groen, en soms ook een kiosk met tafel en stoeltjes om wat te drinken en bij te komen van het stadsgewoel.
Lissabon ligt verspreid over verschillende heuvels, dus het is veel klimmen en trappen bestijgen, je werkt flink aan je conditie en verbrand heel wat calorieën wat heel gunstig is want dat kun je met een gerust hart de heerlijke pasteis proeven, het nationale gebakje. Het is een bladerdeeg bodem met vanilleroom gevuld, heerlijk zoet en romig.


Wij hadden prachtig weer met strakblauwe luchten en zulk helder licht dat het bijna niet mogelijk was je zonnebril af te zetten. Wat je toch steeds deed om alles eens heel goed te bekijken, zoals de portugese tegeltjes die gebruikt worden op de huizen en op straatnaambordjes of fonteinen en muurtjes. Ook vond ik de graffiti op sommige plekken adembenemend.
De kleuren die gebruikt worden op de huizen die gerenoveerd zijn, vind ik sprookjesachtig mooi. Waar vind je pastelkleurige huizen, van mintgroen, lichtblauw, lichtgeel tot zelfs roze?
Van de deuren die ik tegenkwam kreeg ik ook geen genoeg. Grote, dubbele deuren met smeedijzeren krullen, mooie kleuren of tegeltjes....en allemaal anders!


Zelfs onze grootste 'ergernis', de Macdonalds die je in elk land ter wereld tegenkomt, was hier schattig in een roze pand gevestigd....! Het eten in Lissabon is een feestje, je hebt overal leuke tentjes en de prijzen zijn voor een grote stad heel schappelijk. Ik had het reisgidsje '100% procent Lissabon' zowat uit mijn hoofd geleerd voor vertrek en had daardoor mijn zinnen gezet op een etentje bij restaurant Chapito vanwege de gezelligheid en het uitzicht over de stad. Onze gastheer had een reservering geregeld voor de drukke zaterdagavond, en zodoende hebben wij op een prima plekje het heerlijke eten en de leuke sfeer daar meegemaakt. Echt een aanrader, het restaurant zit vlakbij het kasteel op de Rua Costa de Castelo.
De dag erna aten we bij een willekeurig restaurantje in de wijk Alfama, op een klein plaatsje tussen de huizen aan houten tafels die aan elkaar geschoven waren en daar was het de helft goedkoper en zelfs nog lekkerder! Daar aten we een gegrilde visschotel, en vis is natuurlijk het beste dat je kunt kiezen in Portugal.

Ook een leuk tripje is om de trein te nemen vanuit Caïs do Sodre (een station) naar het badplaatsje Cascais. Een schattig kustplaatsje met een leuke winkelstraat en je kunt er heerlijk wandelen langs de kustlijn. Wij hebben ongeveer drie kilometer gelopen richting het westen tot aan de 'boca de inferno', de mond van de hel waar het water flink tegen de kust aan zou beuken. Alleen niet met heel mooi rustig weer en eb, want toen wij er waren was er geen spektakel, gewoon rustig kabbelend water, haha!


In die drie dagen konden we natuurlijk lang niet alles doen wat er allemaal te bekijken valt, dus wat mij betreft komt er nog wel een keer een vervolg op dit stedentripje. Maar een goede indruk van deze stad met superaardige bevolking hebben we zeker. In mijn top drie van steden mag Parijs wel uitkijken, ik denk dat zij toch een beetje van haar voetstuk valt door deze ervaring. Voordeel van Lissabon is het mooiere weer, de vriendelijkheid van de Portugezen en het knusse karakter doordat het allemaal wat kleiner is. Je moet het gewoon maar zelf beleven, dus ik zou zeggen: Go Lisboa!

1 opmerking:

  1. Leuk hoor mam! Mooie foto's :) Lissabon staat zeker nog op mijn verlanglijstje!!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...