maandag 23 juni 2014

Superfoods, waarom eigenlijk?



Waarom, vraag je je af, is er opeens zoveel ophef over die superfoods? Waarom kunnen we niet gewoon spruitjes, broccoli en boerenkool eten?  Dat was toch ook goed genoeg voor onze opa’s en oma’s, en hoeft niet van ver weg geimporteerd te worden.  Bovendien is dat stukken goedkoper, als je het gewoon in het goede seizoen koopt en niet gemakzuchtig voorgesneden en gewassen in de pan laat glijden.
Maar van die gezonde broccoli zou je een flinka aantal stronken moeten eten om hetzelfde aantal vitaminen, mineralen en fytonutrienten binnen te krijgen als van een lepel chiazaadjes.  Bovendien is de aarde waar onze groente  geteelt wordt in de laatste 50 jaar zo enorm uitgeput door steeds dezelfde gewassen dat er zelfs 75 % minder vitaminen en mineralen in onze groenten zitten (bron ‘Superfoods’  van Jesse van der Velden). Dat betekent vier keer zoveel groente eten dus, en dat terwijl zoveel mensen nu al niet aan hun dagelijkse portie groente en fruit komen!
Verder richten wij ons met onze eetgewoontes veel te veel op maar enkele basisproducten, waarvan we werkelijk alles maken. Van tarwe maken de fabrikanten brood, koekjes, ontbijtproducten, snelle tussendoortjes, allerlei pasta’s, afgeleiden daarvan zoals mie, bulgur, couscous, noodles, kamut,  tarly, macaroni’s in allerlei vormpjes…. Je denkt misschien eens wat anders op tafel te zetten met deze laatste producten, maar je lichaam herkent het meteen als tarwe en reageert er ook zo op.  En de tarwe zoals die nu gekweekt wordt schijnt ook niet meer te lijken op oeroude tarwe. Daarna is het nog bewerkt door alle vezeltjes en vitamines eruit te schudden en schoffelen, en klaar voor bewerking in de fabriek met kleurtjes, suiker, conserveringsmiddelen en e-nummers. Eet smakelijk!
Even een foto van een gezond zelfgemaakt tussendoortje van spelt en haver, ook omdat je al zo lang aan het lezen bent en we zijn er nog lang niet zijn...;-)

Dat er zoveel glutenintolerantie voorkomt is dus niet verwonderlijk. Hoeveel tarwe (en dus gluten) krijg je niet binnen met een ogenschijnlijk heel normaal eetpatroon van boterhammetjes, een liga of eierkoek als  tussendoortje, en in de avond een heerlijke spaghetti met een potje saus  waar vast wel een mini stronkje broccoli in verwerkt is, voor vier personen! Gelukkig komen er langzaam aan weer meer opties voor andersoortig brood, muesli en pasta’s in de (natuurvoedings)winkel te liggen, zoals rogge en spelt (die bevatten overigens  wel gluten maar minder) maar ook boekweit, amaranth, teff, apart geteelde havermout en quinoa (deze zijn wel glutenvrij, als de haver tenminste niet komt van een veld waar eerder tarwe heeft gestaan).
Toch is ook onze ondertussen vertrouwde broccoli ook een superfood.  Als er meer dan 12 belangrijke voedingsstoffen in voorkomen, spreek je van een superfood.  Zo zijn ook boerenkool, spinazie, koolsoorten, peulvruchten en fruit supergezond te noemen.  Zelfs de hele gewone witte champignon kan heel veel goeds doen in je lichaam. In het boek van de belgische arts Verburgh ‘De Voedselzandloper’ vertelt hij over een gedegen onderzoek naar de effecten van elke dag 100 gram champignons eten  in combinatie met drie koppen (echte) groene thee. Hou je vast, maar de conclusie is dat een vrouw die deze voedingsgewoonte toepast 80 % minder kans maakt op borstkanker. Waarom is dit geen standaardadvies van de medische wereld  aan alle vrouwen? Specialisten zijn al helemaal opgewonden als een nieuw geneesmiddel een verschil maakt van enkele procenten in nieuwe kankergevallen. Dat is dus meteen het antwoord op mijn vraag, het is geen geneesmiddel maar voeding. En daar werd tot nu toe veel te weinig aandacht aan geschonken.
Groene thee schijnt ook een hele gezonde drank te zijn, die vele goede eigenschappen heeft. In de vorige uitgave van het blad ‘Healthy’ van de Tuinen stond  een goed  artikel hierover. Ook in het boek ‘De Zandloper’ is uitgebreid aandacht gegeven aan alle onderzoeken die gedaan zijn naar de positieve werking van witte en groene thee.
 Ik ben alleen bang dat dat niet geldt voor de leuke groene thee met smaakjes uit de supermarkt, en al allemaal niet zoals ik mijn thee zet. Kokend heet water van  100 graden op mijn theezakje in een beker gieten en meteen het theezakje er weer uit halen en weggooien.  Beter is het water weer af te laten koelen naar 80 graden en op te gieten op verse theeblaadjes zodat het een paar minuten kan trekken, heb ik gisteren geleerd bij de mini-workshop theezetten op het Ekotown 2014 festival.  Verbeterpuntje  voor  mijn aanpak!

Nu leef ik natuurlijk niet alleen van superfoods, en dat is ook niet de bedoeling, gelukkig. Ten eerste zijn ze veel te duur, en met spaarzaam gebruik kom je ook een heel eind. Ik bedoel, vijf euro voor een piepklein zakje gojibessen,  terwijl een familiezak chips in de aanbieding nog geen euro kost…Maar een zelfgemaakte chocomousse (zie foto links hieronder) van avocado en raw cacaopoeder kost niet veel meer dan een kant en klaar suikerrijk en bewerkt toetje van Mona. Lekkere recepten bewaar ik in een speciaal boekje, zodat ik bij lekkere trek daar iets uit kan maken. Het recept van deze mousse komt later, bij het onderwerp 'Afvallen'! Echt, je leest het goed, afvallen!


Maak zoveel mogelijk gebruik van de nederlandse groenten en fruit, en vul dat aan met passende superfoods.  Ik zal je wat ideeën geven voor ontbijt, lunch en diner.
Zoals je in mijn vorige post al liet zien gebruik ik in mijn yoghurt een heleboel zaadjes en bessen, dat is denk ik mijn grootste aandeel in superfoods van die dag. Dat is fijn, want er komt een heleboel energie vrij na het eten van bijvoorbeeld spirulina en maca, daar kan je je heerlijk door voelen en dan kan je wat minderen in koffie (of wie weet helemaal geen caffeine meer drinken).


In een smoothie kan je heel veel gezonde dingen verwerken.  Als basis neem je zachte groente zoals veldsla, snijbiet, babyspinzaie, boerenkool of een andere bladgroente. Doe er avocado bij voor het romige effect, en voldoende water om het drinkbaar te maken.  Daarna is de keuze aan jou, hou je van zoet doe er dan banaan, peer of mango bij. Kan je wel tegen de ietwat bittere groentesmaak hou het dan bij appel, komkommer,  nectarine, perzik (zijn allebei niet zo erg overheersend qua smaak ondanks hun zoetheid), granaatappel (diepvries), meloen of ga maar door.  Zorg er wel voor dat de verhouding groente-fruit ongeveer driekwart groente en een kwart fruit  is, anders geef je je bloedsuikerspiegel een duw.
Bij je groene of fruitsmoothie kun je dan elke dag iets anders gooien om er een groene supersmoothie van te maken. Hennepzaadjes of lijnzaad, gojibessen, spirulina, maca, een schepje kokosolie, de lijst is onbeperkt.  Varieer en voel wat de verschillende dingen met je doen.


Bij de lunch is het hoofdbestanddeel weer groente. En heerlijke knapperige salade met peulvruchten zoals kikkererwten of linzen.  Ook hier strooi je weer een lepeltje van je favoriete superfoods overheen voor weer extra energie voor je lichaam in plaats van een dip na een  veel te vette of zoete lunch. Weet je dat het je lichaam heel veel energie kost om een slechte maaltijd te verwerken? Als er geen voedingsstoffen in je eten zit haalt het mineralen en andere belangrijke stoffen uit je eigen organen en botten om je stofwisselingsystemen van bouwstoffen te voorzien.  Het meest  extreme voorbeeld herinner ik mij uit mijn jeugd. Toen was mijn moeder opgenomen in het ziekenhuis met een hernia, en op dat moment lag er ook een jongen van 20 op de afdeling die alleen maar fastfood at en twee liter cola per dag dronk. Zijn lichaam had de calcium uit zijn botten gehaald om alle organen te kunnen laten  werken, en nu had hij op zijn leeftijd al osteoporose (dat je botten broos zijn en snel breken, komt vaak alleen bij vrouwen op hoge leeftijd voor vanwege de daling van hormonen).
Als afsluiting voor deze week een lekker recept dat je als tussendoortje kunt maken, op een (volkoren of mais) tortilla en een wrap met sla ertussen,  op een stevig blad sla als hapje bij de borrel of als dressing op je maaltijdsalade. 

Avocado-tapenade
(foto zie linksboven bij 'lekkere en gezonde' lunches)
Pureer een goed zachte avocado en meng er een half fijngesnipperd bosuitje en twee fijngesneden  zongedroogde tomaatjes en een kwart gesnipperde komkommer doorheen. Doe er wat limoen of citroen overheen zodat de avocado mooi groen blijft.  Als je geen vegetarisch dieet volgt, kun je er kleine stukjes kalkoenfilet of kipfilet toevoegen. Hoe meer tapenade je wil maken, hoe groter de hoeveelheid van deze bovenstaande ingredienten je er doorheen mengt.
Kruid met wat pikante paprikapoeder, (citroen)peper en keltisch zout.  En dan de magic touch, een lepeltje spirulinapoeder. Je proeft dit niet maar in combinatie met de gezonde vetten van de avocado doe je je lichaam een enorm plezier. En vergeet niet je smaakpapillen, want dit is echt lekker!

2 opmerkingen:

  1. heerlijk!!! Ik eet heel graag allerlei superfoods, veel groente en fruit, geen koeienmelk, en ben heel matig met vlees. Ik voel me er een stuk gezonder van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben eigenlijk nog heel terughoudend over al dat superfood. Maar nu ik je post heb gelezen, ga ik misschien toch eens wat proberen...... Groetjes van Ellebel!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...